vineri, 15 aprilie 2011

SOMN LA BEBE, OLITA, RELATIA DE CUPLU, BRAIN POWER


6 greseli ale parintilor cand copilul nu vrea sa doarma
In Copii 1-5 ani
 Una dintre sarcinile cele mai descurajante ale parintilor este sa trimita copiii la culcare si acestia sa si vrea sa doarma. Chiar si parintii copiilor „care dorm bine” intampina ocazional probleme, cand vine vremea somnului de dupa masa sau de noapte. De fapt, in jur de 40 la suta dintre copii au tulburari de somn.

 Expertii au identificat sase greseli comune pe care le fac parintii cand vine vorba sa isi determine copiii „sa isi tina ochii inchisi”. Vestea buna este ca greselile respective se pot indrepta cu usurinta. Expertii care studiaza somnul la copii si parintii cu stagiu vechi confirma faptul ca niste schimbari simple in privinta orarului de somn si a ambiantei pot ajuta foarte mult in prevenirea sau corectarea celor mai comune probleme legate de somn.

Si odata ce ai reusit - adica copiii tai se duc la la culcare la timp si dorm toata noaptea - vei avea copii care nu numai ca vor fi mai fericiti, mai odihniti dar si o familie mai fericita si mai odihnita.


1. Greseala: Copilul doarme la o ora tarzie 

Copiii din zilele noastre dorm mai putin decat o faceau parintii lor pe vremea cand erau copii si ei. „Copiii din zilele noastre dorm, in cursul copilariei si adolescentei timpurii, mai putin decat copiii din anii `70 si `80,” spune Marc Weissbluth, pediatru si autor al cartii „Obiceiuri de somn sanatoase, un copil mai fericit”.
  
Conform unui studiu, un copil de 2 ani doarme in zilele noastre cu 40 de minute mai putin decat unul de aceeasi varsta din urma cu o generatie sau doua. A trimite copilul la somn la ore tarzii, spune Weissbluth, are ca rezultat lupte mai intense cand vine vorba de culcare, dificultati cu somnul si trezirea noaptea.

Poate ca nu i-ai facut copilului tau un program regulat de somn sau nu ai prea mult timp pentru el dupa ce vii de la lucru si astfel il tii treaza mai mult timp ca sa te joci cu el. „Lasand copii sa se culce prea tarziu, cat timp sunt bebelusi sau copii de varsta mica creaza oboseala in exces,” spune Jill Spivack, asitenta sociala, coautoare a lucrarii ”Solutia unui somn usor: Ghidul parintilor extenuati pentru a isi face copilul sa doarma de la nastere si pana la varsta de 5 ani”.

 „Cand sunt obositi peste masura, au dificultati in a adormi si a ramane adormiti si se trezesc mai devreme decat ar fi facut-o daca s-ar fi culcat la un o ora mai potrivita." precizeaza autoarea.

Existenta unui orar incarcat cu alte activitati in afara scolii, pe parcursul varstei prescolare si in timpul frecventarii scolii generale, poate scurta programul de somn. Gandeste-te: pana cand toata familia ajunge sa fie acasa, sa ia cina, sa faca temele si asa mai departe, somnul ajunge sa devina o prioritate uitata. Sau poate ca vei amana ora de culcare pentru a evita certurile sau cu speranta ca, copilul va ceda de oboseala si va adormi singur, fara nici o interventie si astfe se culca tarziu. Este o nesabuinta pentru ca atunci cand copiii sunt prea obositi, devin agitati.

Un obicei bun: fixeaza ore regulate de culcare (si , daca se poate, ore de somn de dupa amiaza) si respecta-le cu strictete. Si nu astepta pana cand copii tai isi freaca ochii, casca sau scancesc - cand fac asta, e, probabil, deja prea tarziu. Trimte-i la culcare devreme. Chiar si 15-20 de minute de somn in plus pot sa faca o diferenta.

Desi fiecare copil e diferit, in timpul noptii, bebelusii si copiii mici au nevoie de 11 ore de somn, prescolarii de pana la 12 ore, daca renunta la somnul de dupa amiaza, iar copiii mai mari ar trebui sa doarma 10-11 ore. Tine seama de ora la care trebuie sa se trezeasca dimineata si planifica corespunzator programul lor de somn.

2. Greseala: a legana copilul pana adoarme 

Care parinte nu a oftat usurat, vazandu-si bebelusul motaind intr-un leagan pentru copii sau pe scaunul din spate al masinii? Aceste momente minunate pot avea loc, adeseori, cand te astepti mai putin si cand ai nevoie cel mai mult de o pauza.

Dar unele mame si unii tati cad in capcana folosirii leganatului pentru a-si determina odraslele sa adoarma noaptea. Daca copilul doarme mereu leganat - in carucior sau masina - probabil ca nu junge la starea de somn profund, cu efect regenerator mai puternic, datorita stimularii provocate de leganat.
El aseamana somnul indus de leganare cu tipul de somn pe care il poate avea adultul in avion.

Recomandare: Foloseste leganatul pentru calmare, nu pentru somn. Este in regula sa folosesti leganatul pentru a linisti un copil capricios. Dar de indata ce copilul a adormit, inceteaza leganatul sau opreste caruciorul. Copilul va avea un somn de calitate mai buna.

3. Greseala: suprastimularea copilului la culcare

Sa luam ca exemplu jucariile care se rotesc asupra leaganului: „Am facut ceea ce am crezut ca trebuie sa faca toate proaspetele mamici - sa puna jucarii care se rotesc deasupra leaganului,” spune, mama unui copilas.
 Dar si-a dat seama curand ca jucariile rotative - cu sunetele si luminile lor - distrageau prea mult atentia micutei sale. „Nu adormea cand jucariile rotative functionau. Erau atatea culori stralucitoare, incat o tineau treaza in loc sa o invete ca e timpul de culcare.”

Nu doar bebelusii pot si suprastimulati inainte de culcare. Si copiii mai mari, daca au multe jucarii sau alte distractii cu ei indistractii cu ei in pat, s-ar putea sa nu vrea sa inchida ochii.

Recomandare: Fa intuneric si opreste orice actiune la ora somnului de dupa amiaza si de noapte



Pentru a maximaliza perioada de somn, pune copiii de varste mici - care sunt inca prea tineri ca sa fi dezvoltat frica de intuneric - sa doarma in camere aproape complet intunecate. Pentru ca bebelusii sa doarma bine, considerand o scala de la 1 la 10, cu 10 fiind gradul de intunecime cel mai mare, camera ar trebui sa aiba un grad de intunecime de 8 sau 9.

 Foloseste un ventilator sau o masinarie care produce un sunet surd, pentru a amortiza orice sunete care vin din strada sau din camera vecina.

Copiilor mai mari poti sa le lasi o lumina de noapte voalata, care sa le aline frica de noapte, dar fara distractii la ora culcarii. Gandeste-te bine inainte sa ii permiti sa aiba un televizor sau un computer in dormitorul sau. Chiar si copiii care adorm ruland DVD-ul favorit, pierd aproximativ o jumatate de ora de somn pretios - pierdere care le va afecta starea de spirit si comportamentul in timpul zilei - si este mai usor sa nu le pui deloc aceste aparate electronice in dormitor decat sa negociezi problema aceasta in fiecare seara.

4. Greseala: Nerespectarea rutinei de somn 

Ai putea crede ca pentru ca un bebelus nu este inca necesara o rutina constand dintr-o baie, lectura unei povesti si un cantec de leagan. Dar desfasurarea unor activitati placute, relaxante care se termina cu stingerea luminilor este foarte importanta pregatind copilul pentru somn.

Parintii unor copii mai mari, care aveau o rutina de culcare, renunta uneori la aceasta pentru ca au convingerea eronata conform careia copilul lor este prea mare pentru asa ceva sau ei insisi sunt prea obositi ca sa o faca. Dar chiar si adultii au de castigat dintr-o astfel de rutina. Nu putem sa ne asteptam ca, copiii nostri sa treaca brusc de la o zi agitata la stingerea luminilor.

Recomandare: un ritual de relaxare inaintea culcarii

Indiferent de varsta copilului tau, este important ca sa efectuezi o serie de pasi predictibili - sau ceea ce se numesc „semne pentru somn” - care il ajuta sa se desprinda de agitatia zilei. Pentru un copil de varsta mica, aceasta ar putea cuprinde o simpla schimbare in pijama si imbratisari; pentru copiii mai mari rutina ar putea cuprinde o baie calda, lecturarea unor carti, cantecele. 


5. Greseala: Inconsecventa locului si a modului de a adormi


De cateva ori pe saptamana, cand e plangacios, te culci cu copilul tau de varsta prescolara in patul sau pana cand adoarme. Sau iti trimiit copilul mai mare la culcare in patul lui dar ii permiti sa se catere la tine in pat in mjlocul noptii.

Problema nu consta in metoda de adormire folosita ci in inconsecventa ei. Multi parinti nu sunt deranjati daca copilul se urca in patul lor, dar adeseori parintii se trezesc ca au un „pat de familie” pe care nu si l-au dorit.
Parintii aduc copilul in patul lor, dar nu vor ca acesta sa stea in pat cu ei. La inceput, cand copilul se trezeste noaptea, parintele il va pune inapoi in patul lui, apoi in jurul orei 3 noaptea il lasa totusi sa se urce cu el in pat.

In esenta, acest comportament invata copilul sa insiste mai mult, intelegand ca in final va obtine ceea ce vrea.

Recomandare: hotareste clar locul de culcare al fiecaruia

 Desigur, sunt si exceptii. Daca copilul este bolnav sau ii este frica de o furtuna zgomotoasa, linisteste-l stand cu el in patul sau sau dormind pe saltea gonflabila in camera sa. Dar de indata ce trece boala sau furtuna, intoarce-te la rutina ta obisnuita.

Un copil care a avut parte de placerea de a se cuibari langa mama sau tata va protesta, desigur. In acest caz sunt sugerate cateva zile in care sa te desprinzi de el treptat - eventual sa stai in usa pana cand copilul adoarme, pentru cateva nopti.


6. Greseala: trecerea prea timpurie de la patutul de bebelus la un pat mare


Copilul tau implineste 2 ani - e mare acum! - si vrei sa sarbatoresti acest eveniment cumparand patul pentru copii pe care l-a vazut. Dar de indata ce ai schimbat paturile, incepe sa se scoale dupa ce stingerea luminii sau sa trezeasca cand trebuie sa faca pipi.

De ce? Multi copii nu sunt pregatiti sa paraseasca patutul de bebelus inainte de varsta de 3 ani. „Nu au dezvoltarea cognitiva si autocontrolul necesar pentru a ramane intre limitele imaginare ale patului,” spune Mindell.

Obicei sanatos: asteapta pana cand copilul tau este pregatit pentru un pat mare

Cand copilul este in preajma aniversarii a 3 ani de viata, ar putea fi timpul sa il muti intr-un pat mai mare. Spunem „ai putea”, pentru ca, daca are dificultati in a ramane in pat la aceasta varsta, poti sa iti mai lasi copilul in patut pentru un timp.

Spre deosebire de reintoarcerea la scutece dupa cateva incercari dezastruoase de antrenament in facutul la olita, intoarcerea la patutul de bebelus nu este un esec.

Daca schimbarea nu functioneaza, nu este nimic gresit in intoarcerea la patut.

Ia aminte la sfaturile de mai sus si copilul tau se va putea odihni in mod corespunzator, fiind astfel vesel si plin de energie pe tot parcursul zilei.

Cand sa il pregatesti pe cel mic pentru olita
Copilul tau nu va invata sa ceara olita de pe o zi pe alta. Trebuie sa ai multa rabdare si sa dai dovada de multa inventivitate in acest "antrenament"

Pregatirea pentru olita poate fi facuta intr-un mod natural, usor si calm. Primul pas este sa cunosti cu ce te confrunti si sa intelegi ca pentru acest proces va trebui sa ai rabdare pana cel mic sa obisnuieste.

Varsta perfecta pentru a incepe pregatirea pentru olita este diferita in functie de fiecare copil.

Varsta potrivita pentru ca copilul sa stea pe olita poate fi intre 18 si 32 de luni, iar pregatirea pentru acest lucru poate incepe din jurul varstei de 10 luni.

Nu trebuie sa il fortezi sa foloseasca olita. Indiferent de varsta la care se incepe pregatirea, majoritatea copiilor devin capabili fizic sa stea singuri pe olita singuri intre doi ani si jumatate si patru ani.

Procesul in care cel mic se obisnuieste cu olita dureaza de obicei intre 3 si 12 luni, din momentul in care incepi pregatirea si pana cand
copilul va utiliza independent olita. Cu cat copilul este mai interesat cu atat procesul se va finaliza mai repede.

Varsta la care copilul poate sa utilizeze independent olita, nu are nici o legatura cu inteligenta sau cu alte abilitati.

Disponibilitatea unui
parinte pentru pregatire este la fel de importanta ca si disponibilitatea copilului de a invata.

Pregatirea pentru olita nu trebuie sa fie costisitoare. O olita, o duzina de perechi de pantaloni, o atitudine placuta si relaxata sunt lucrurile de care ai nevoie. Orice altceva e optional.

Majoritatea copiilor mici urineaza intre patru si opt ori pe zi, la fiecare doua ore de obicei.

Majoritatea copiilor mici au scaun o data sau de doua ori pe zi, unii pot avea si trei iar altii pot avea pauze de doua sau trei zile intre. In general, fiecare copil are un model regulat.

Mai mult de 80% din copii experimenteaza esecul la inceput, nu uita insa ca
pentru copii aceste “esecuri” reprezinta drumul spre perfectionare.
Imbracaminte pentru copii (1-3 ani)
In Copii 1-5 ani
Cum sa alegi imbracaminte potrivita pentru un copil intre 1-3 ani. Sfaturi utile despre imbracaminte unui copil in cativa pasi simpli

Odata ce copilul a invatat sa mearga, poti adauga pe lista si incaltamintea pentru copii. Cand se apropie de varsta invatatului la olita, vei avea nevoie si de lenjerie intima.

Tinute de zi: Piesele separate, bluze si pantaloni, in loc de salopeta, sunt mai potrivite pentru un copil care a invatat sa mearga si invata sa foloseasca olita/toaleta.
Vei observa ca pe masura ce copilul creste, va trebui sa inlocuiesti bluzele mai des. Cand vei face tranzitia de la scutece la chiloti, vei observa ca pantalonii care pareau stramti peste scutece sunt, de fapt, buni sau chiar largi.

Atat rochitele, cat si pantalonii simpli, fara inchizatoare, sunt mai practici in perioada invatatului la olita si incurajeaza copilul sa fie mai independent. Evitat salopetele cu fermoar la spate in aceasta etapa, pentru ca folosirea lor poate fi frustranta atat pentru tine, cat si pentru copil.

Atunci cand copilul invata sa se imbrace singur, opteaza pentru haine care sunt usor de manevrat pentru el. Marimile variaza de la producator la producator, deci marimea trecuta pe eticheta nu este intotdeauna folositoare.

Jachete si tinute de iarna:
O jacheta cu gluga ce poate fi spalata la masina este cea mai practica. Cele cu nasturi mari sunt ideale, pentru ca la un moment dat copilul va invata sa se imbrace singur. Jachetele nu trebuie sa fie atat de groase incat copilul sa nu se poata misca in ele.
De fapt, este mai comfortabil daca ii dai mai multe haine mai subtiri una peste alta.

Pentru copiii foarte mici, alege manusi intregi, fara degete; sunt mai calduroase decat cele obisnuite. Copiii mai marisori prefera manusile cu degete, pentru ca le ofera mobilitate. Manusile legate intre ele sunt de preferat pentru ca cei mici sa nu le piarda.

Lenjeria intima: Lenjeria intima din bumbac este cea mai buna pentru ca lasa pielea sa respire, pe cand cea din material sintetic nu. Maiourile sunt necesare doar daca te afli intr-o zona cu climat rece sau ai o locuinta racoroasa.

Sosete si pantofi: Nu este nevoie sa cumperi incaltaminte inainte ca bebelusul sa fi invatat sa mearga. De fapt, bebelusilor le este mai bine desculti, pentru ca au talpile foarte sensibile. In plus, piciorusele sunt in mod natural “nealunecoase.”
Cand copilul incepe sa mearga, pantofii lejeri, din piele sunt recomandati, pentru ca nu se impiedica atat de usor cu ei.
Daca totusi copilul are o problema cu transpiratia picioarelor, retine ca materialele din piele sunt cele mai indicate pentru ca lasa pielea sa respire.

Atunci cand probezi incaltamintea pentru copii, distanta dintre degetul mare si varful pantofului trebuie sa fie de aproximativ un centimetru. Verifica asta atunci cand copilul sta in picioare. In partea din spate, pantoful trebuie sa fie fix.

Cauta pantofi cu talpa nealunecoasa. Incaltamintea cu scai sau catarama este mult mai usor de manevrat pentru copii, decat cea cu sireturi.

Odata ce copilul a invatat sa mearga, va trebui sa cumperi pantofi noi circa la 4-6 luni, un proces costisitor, indiferent cat cheltuiesti pe o pereche.

Trebuie sa fii atenta si la sosete, pentru ca o soseta stramta este la fel de rea ca un pantof mic. Pentru a absorbi umezeala, alege sosete din bumbac. Daca vei cumpara perechi de sosete identice, din acelasi material si de aceeasi culoare, va fi mai usor sa le aranjezi dupa spalare.

Colantii sunt o optiune pentru fetite. Cei din bumbac sunt mai caldurosi, mai grosi si se rup mai greu, spre deosebire de cei din naylon.

Cea mai mare provocare in ceea ce priveste alegerea hainelor, este gasirea unora care sunt lejere, comode, dar si potrivite ca marime unui copil aflat in continua crestere.

Daca vei urma sfaturile noastre, copilul tau se va bucura de o garderoba functionala in orice sezon.
Secretele fericirii in doi
In doi
Barbatul si femeia sunt facuti pentru a se intelege. Dar viata de zi cu zi aduce cu sine griji, dezacorduri, neintelegeri si oboseala, care umbresc viata de cuplu… Si totusi, care sunt secretele fericirii in doi?
Relatia perfecta este un deziderat mereu declarat. Dar este relatia perfecta sinonima cu fericirea?
In iubire, nu trebuie sa-ti menajezi eforturile, ci trebuie sa stii sa oferi mult, fara a cere ceva in schimb. Prepara-i mancarea preferata, pregateste-i o baie sau fa-i un masaj. Toate acestea sunt mici atentii de care orice persoana se bucura! Important este ca el sau ea sa-si dea seama de norocul lui/ei.
Exprima-ti dorintele
Visezi la un weekend in doi cu ocazia aniversarii casniciei voastre sau la o lenjerie sexy? Nu astepta ca partenerul tau sa iti ghiceasca dorintele: exprima-le! Astfel, vei evita resentimente. Sotilor le place sa indeplineasca placerile sotiilor, dar nu au niciodata idei. In materie de sex, este acelasi lucru: daca nu-i spui clar partenerului tau ce iti place, ce iti doresti sa iti faca sau cum sau ce nu apreciezi, el nu va ghici singur. Adreseaza-te frumos, clar (pentru a elimina orice ambiguitate) si el va face totul pentru a te satisface si pentru a-ti oferi relatia visata.
Fa-ti timp pentru relatia voastra
Job, copii, televizor, facturi…si cum ramane cu relatia voastra, printre toate acestea? In fiecare zi, trebuie sa-ti rezervi timp pentru a asculta, un adevarat moment de intimitate in timpul caruia sa nu vorbiti nici despre locul de munca, nici despre bani, nici despre educatia copiilor. Fiecare sa fie preocupat doar de celalalt, de starea lui de spirit si de ceea ce are chef sa povesteasca. Aceasta grija reciproca este plina de satisfactii, pentru ca iti da impresia ca existi cu adevarat in ochii partenerului tau. Stabileste „un sfert de ora” pentru voi doi, dupa cina (in doi) sau odata ce v-ati culcat…
Nu lua decizii de una singura
Pentru toate subiectele importante, decizia finala nu ii poate apartine unui singur membru al cuplului, ci trebuie luata impreuna, dupa ce a fost dezbatuta si acceptata de catre ambii, printr-un compromis satisfacator. Astfel, membrii cuplului se gasesc pe picior de egalitate, sinonimi in dialog, la ascultare, intr-o situatie de respect reciproc.
Nu uita de sex
Nu exista cupluri care sa dureze fara viata sexuala activa…multe cupluri o pot confirma! Si daca nu exista, in acest domeniu, niste reguli pe care trebuie sa le respecti (numar de relatii, durata actului sexual…), esentialul este ca fiecare sa-si gaseasca starea de multumire. Asta presupune timp, fantezie si organizare… nu este usor sa depui efort, dar jocul aprinde intr-adevar lumanarea. In intimitate, nu te limita la preliminarii, variaza decorul, pozitiile… si, pentru ca sexualitatea sa fie satisfacatoare, trebuie sa fii atenta la partenerul tau: sa-i pui intrebari, sa-i soptesti cuvinte dulci, sa-i asculti sentimentele si dorintele…
Si nu renunta niciodata sa-l seduci! Partenerului ii place sa vada ca iti pasa de relatia voastra.
Zoe: Regulament de ordine maritală
In doi
Tot secretul e să nu laşi rutina să îţi devoreze latura pasională.
 
De două ori pe săptămână,
lunea şi joia.
La 13:20 ies din birou şi mă îndrept spre un restaurant sau o prietenă imaginară. Mă opresc puţin la baia de lângă ieşire, niciodată la cea de pe etajul nostru. Îmi dau jos chiloţii. Îi pun în geantă. Mă rujez. Schimb câteva amabilităţi cu portarul.
Am de mers fix 7 minute. E un bloc oarecare, din canioanele de ciment ale Bucureştiului. Intru în scară, merg la al doilea lift. Impasibil la zgomotul tocurilor mele, un bărbat urmăreşte cifrele clipocind descrescător pe panoul metalic. Aşteptăm amândoi în tăcere. În aer pluteşte un parfum, note de magnolie. Îmi deschide uşa şi intrăm în spaţiul îngust, cu o oglindă mică şi abţibilduri de la gumele cu surprize lipite pe pereţi. Nu mă întreabă nimic şi apasă butonul rotund şi negru cu numărul opt. Se apropie de mine, mă adulmecă  şi ne oprim cum îmi place mie – la etajul şapte şi jumătate, ca în Being John Malkovich. Puţine cuvinte, o convenţie strictă. Reguli fără excepţie. De două ori pe săptămână, sandwichiuri sau merdenele în loc de prânz.
Zece zile pe an.
Sunt departe. O parte din contractul prenupţial. O regulă de igienă psihică. O casă de vacanţă pe ţărmul mării.
Îmi place ca el să ajungă cu o zi sau două înaintea mea, pentru că vreau să mă întâmpine în armură de bronz, mirosind a sare şi plante. Animalul marin, un fel de sirenă masculină. Nu ar putea fi transformat de nicio vrăjitoare în bărbatul care mă aşteaptă seara acasă, cu paloarea unei zile de muncă pe faţă.
Întâlnirea noastră nu poate depăşi graniţa mării. E libertate şi captivitate deodată. Încercăm între timp toate amuletele: colecţii de pietre şi scoici, carafe pline de vin roşu, să ne facem mâna brăţară pe încheietura celuilalt. Incantaţii şi vorbe de dragoste. O capsulă a timpului – imperfectă, ca tot ce e omenesc: o clepsidră. Măsoară zece zile şi tot nisipul cade la loc, în imensitatea plajei din care s-a cules. 
O data la două luni.
Sau mai des, dacă se întâmplă să am delegaţii în ţară. Îmi place să conduc şi savurez singurătatea autostrăzilor, pun bărbaţi să îmi cânte la CD, pe Leonard sau Paolo. Opresc la o benzinărie, îmi cumpăr ţigări şi prezervative, îmi amintesc cu plăcere că m-am lăsat de fumat.
Nu îmi fac niciodată rezervări într-un loc a doua oară, dar am mereu senzaţia că ajung în aceeaşi cameră de hotel cochetă, cu două pahare aşteptând cuminţi şi glaciale pe măsuţă. Cobor la bar, mă aşez picior peste picior,  comand un Campari Orange. Aştept într-un nor albastru să mi se ceară un foc. Sau puţină conversaţie în engleză. Mergem întotdeauna la mine. Mai fumez o ţigară după, deschid fereastra.   
Identitatea tuturor acestor bărbaţi e misterul care îmi străbate clipă de clipă viaţa.
La început pare să fie cel mai bun prieten din liceu, întâlnit după mulţi ani undeva pe un aeroport agitat. Urmează iubitul celei mai bune prietene, duplicitar şi egoist, dar trăsăturile lui se topesc brusc în chipul unui coleg de muncă nou şi uşor timid, pentru a deveni mai apoi cele ale şefului, cu căutătura lui complice-paternă.
Încet-încet, în ritmul cu care viaţa îţi scoate în cale adevărul, culorile, şuviţele şi zâmbetele se stabilizează şi imaginea devine foarte clară. În ea ramâne un singur bărbat: bărbatul meu.
Soţul meu pe care sunt gata să îl dezbrac într-un număr infinit de lifturi identice, pe care l-aş mângâia cu fineţea unei dâre de nisip în căsuţa noastră de la malul mării, de care m-aş lăsa din nou sedusă la toate tejghelele promiscue din toate hotelurile ţării, pe care l-aş chema şi l-aş visa pe toate paginile din lumea asta, virtuală sau nu.
You reported having frequent problems with memory and cognition. Close.
No matter what your starting point, you can take actions to improve and maintain your brain. By eating right, getting proper exercise, keeping your body healthy, staying socially active, and engaging in cognitive exercises, you can enhance your cognitive performance. Follow the tips in this guide to improve your brain health grade!
You're sleeping too much. Close.
Neuroscientist's Tip: Sleep a little less.
While the ideal amount of sleep differs by individual, most need between 6-8 hours for optimal cognitive performance. If you’re sleeping too much, this can actually reduce your level of alertness and reduce brain performance.
You're not getting regular strength training. Close.
Neuroscientist's Tip: Do more strengthening exercise.
Strength training is an important part of overall fitness and a key to keep your brain healthy. Adding some strength training to your exercise regimen will increase your brain grade.
Strong muscles improve balance and reduce frailty, making it less likely that you will experience a serious injury that could restrict your movements and throw your brain-healthy lifestyle out of balance.
You're not getting regular aerobic exercise. Close.
Neuroscientist's Tip: Get more aerobic exercise.
Aerobic exercise leads to the growth and development of brain cells, and may even stimulate the production of new brain cells. Adding some aerobic exercise to your exercise regimen will increase your brain grade.
Lack of aerobic exercise is associated with declines in cognition, and may increase the risk of dementia.