luni, 9 mai 2011

/renuntarea-la-suzeta-cand-si-cum

http://www.nou-nascuti.ro/psihologie/renuntarea-la-suzeta-cand-si-cum.html

Renuntarea la suzeta - cand si cum?


suzeta  renuntare  obicei  bebelus  varsta 

Autor: Echipa NN
Renuntarea la suzeta - cand si cum?
Fetita sau baietelul dumneavoastra s-a obisnuit, in primele luni de viata, atat de mult cu suzeta, incat acum, desi a renuntat la ea pe timpul zilei, nu poate adormi fara acest ajutor pretios. Ati incercat sa va culcati odorul fara sa-i oferiti suzeta si imediat a intins mana dupa ea, a inceput sa planga sau nu a reusit, pur si simplu, sa adoarma.
Totusi, daca cel mic a implinit doi ani, va ganditi ca a sosit momentul unei schimbari. Care este etapa cea mai buna de viata pentru a-l dezvata de acest obicei si mai ales care sunt gesturile care va vor asigura succesul?
Treptat, treptat
A pune capat obiceiului de a adormi cu suzeta este o incercare dificila pentru parinti. cei mici sunt atasati de acest obiect, pentru ca ii calmeaza si le ofera confort, amintindu-le de mesele de la sanul mamei, atat de odihnitoare si de placute.
Chiar daca nu exista o varsta limita pentru dezvatarea de acest obicei, majoritatea copiilor vor renunta treptat la suzeta in perioada de dupa implinirea a doi ani. Pana la trei ani, acumuleaza multe noi experiente, incep sa se intereseze mai mult de jocurile alaturi de camarazii lor de aceeasi varsta si vor uita de prima lor tovarasa - suzeta. Nu uitati ca, utilizarea suzetei dincolo de varsta de trei ani poate provoca probleme de dentitie si de pronuntare.
Cum procedati?
1. Pentru inceput, aratati-i copilului ca a devenit destul de mare pentru a mai folosi suzeta in afara   casei. Nu mai luati acest obiect cu dumneavoastra in plimbarile prin parc, in vizite etc.
2. Mai apoi, limitati "actiunea" suzetei la spatiul camerei, si, pana la urma, la arealul patului. 
3. Evitati sa suprapuneti incercarile de abandonare a suzetei peste alte schimbari. Altfel, veti intari nesiguranta copilului si nevoia lui de obiectul alaturi de care a petrecut atatea luni va spori. Aceste schimbari pot fi diverse: intoarcerea mamei la serviciu, intrarea la cresa, aparitia unui nou fratior, angajarea unei bone, plecarea parintilor intr-o calatorie lunga fara bebe etc.
4. Nu insistati daca nu aveti sorti de izbanda. Evitati ca disparitia suzetei sa devina o obsesie si bebe sa-si apare "prietena" cu si mai multa strasnicie. 
5. Nu faceti gesturi radicale. Nu aruncati suzeta la gunoi, nu o rupeti, nu-i impuneti ca "de acum inainte" sa uite de suzeta. 
6. Gasiti metode mai delicate de a-l separa de acest obiect. Trucurile sunt nenumarate, depinde de dumneavoastra ce alegeti. Suzeta poate fi inchisa, cu acceptul copilului, intr-o cutie de unde va pleca in "tara suzetelor". Mos Craciun ii va aduce cadouri, dar va dori in schimb suzeta celui mic. Un caine o va inghiti. Suzeta poate fi pusa intr-un plic si poate fi trimisa copilasilor care nu au asa ceva in tara lor...
7. Este posibil ca primele zile petrecute fara suzeta sa fie ceva mai grele si copilasul sa intrebe mereu de ea. Dar aceste momente vor trece si bebe va uita pana la urma de existenta ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu